Overlever Doha-runden dagen?

Vi nærmer oss slutten her i Nairobi. Vi har hørt om intense forhandlinger i natt, og avslutningsseremonien som skulle holdes i dag kl 12.00 er utsatt til i kveld kl 19.00. «Kanskje», ble det sagt med et flir. Det er mulig de ikke avslutter før i morgen. Tidspresset på forhandlerne er uansett høyt, og ønsket om å komme til enighet er tilstede. Noen mener dette er en bra ting, uten å si for hvem. En ikke så positiv erfaring med maktforhold i WTO skaper en liten frykt for at de som kanskje blir presset til å gi seg for å komme til en enighet, er fattige land. Men vi håper tidspresset også merkes på mektige land, og at vi kan stå igjen med en avtale som bidrar mer enn den ødelegger for utvikling.

Utviklingsperspektivet står svakt, også i Børge Brendes uttalelser. Hovedprioriteten, ifølge han, er å sikre at WTO fortsetter, da i en «moderne» tilstand. Det betyr stor fare for at det inkluderer nye tema som kan sette utviklingstemaene i baksetet. I ministerteksten som Brende er med på å forhandle er det en ganske ren tekst, utenom når det gjelder Doha-runden. Teksten står her i brackets, så det er usikkert hva som blir avgjort om fortsettelsen av utviklingsrunden. I ettermiddag skal det være mer forhandlinger på dette, så vi venter i spenning.

Brende

Vi møtte utenriksminister Børge Brende utenfor forhandlingsrommene. Utviklingsdelen av stillingen har han visst glemt.

Likevel er det mer optimisme å finne på noen tema enn det har vært tidligere, og på briefingen i dag morges ble det sagt at man nå kan ha en ide om hva en Nairobi-pakke kan bli. Brende og briefing-teamet trekker fram framgang på noen tema:

  • Det har vært noe framgang på fiskerisubsidier, og det var planlagt å forhandle på dette to år framover. Nå er det mer usikkert om det blir noen enighet her. Brende trakk fram framgang på fiskerisubsidier som positivt, også for å ta bedre vare på truede fisk. Så det finnes et hint av miljøtankegang i forhandlingene altså.
  • Den såkalte «LDC services waiver», altså at land kan gi spesiell tilgang til tjenester fra de minst utviklede landene (MUL), har blitt utvidet til å gjelde fram til utgangen av 2030. Litt trøst for MUL, ikke for resten av utviklingslandene.
  • bomull er det framgang på markedsadgang og eksportsubsidier, men et vanskelig og viktig punkt er «domestic support». Her står rike bomullseksportører fast på å ikke kutte sine subsidier. Dette er ødeleggende for fattige land som er avhengig av bomullseksporten.

En gjennomgående viktig konflikt dreier seg om hvorvidt de framvoksende økonomiene, som Kina, India, Brasil, kan regnes som utviklingsland eller ikke. At de selv definerer seg som utviklingsland, mens EU, USA og andre mener de ikke er det, gjør at EU og USA holder tilbake på tiltak for utviklingsland.

Hele prosessen her er ganske komplisert. Det forhandles i små grupper, der de som er uenige prøver å komme til enighet på spesielle tema. Noen tema blir satt opp mot hverandre, og noen tema går inn i hverandre. Mye er lukket for andre enn forhandlerne, selv for de som er med i delegasjoner. Vi i NGOer får briefinger innimellom i tillegg til forholde oss til mailer, lekkasjer og rykter. Vi vet at det foregår intense forhandlinger på jordbruk, spesielt på antidumping (SSM) og matvareprogrammer (food stockholding programmes), for her er det mange land som ikke er fornøyde. Så mye kan skje.

Nå gjelder det å holde tunga rett i munnen, krysse fingrene videre og håpe Doha-runden overlever dagen!

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s