Onsdag

Ida er tatt inn i varmen i den norske forhandlingsdelegasjonen de siste dagene av konferansen. Statslederne er igang med offisielle oppfordringer og drittslenginger – Changemaker, NU og Spire har skrevet tale til Stoltenberg. Demonstrasjonene fortsetter på begge sider av gjerdene. Og forhandlingene går i revers!

Det første først. Forhandlingene går ikke fremover, de går bakover – ihvertfall på mange av de mest sentrale områdene. I følge EU er det USA og Kina som må bære ansvaret for dette, noe de ga tydelig uttrykk for tidligere i dag. «En slik situasjon er vanlig», kommer det fra mange hold, særlig av de som har vært på en del av slike konferanser før. Det begynner likevel å bli svært lite tid igjen, skal det bli et resultat i København.

Tale til Stoltenberg
Toppnivå-delen av forhandlingene er igang, og dermed også rekker med taler som foregår i plenumsmøter. Disse møtene er mye preget av repetering av de offisielle posisjonene til landene, men det kommer også oppfordringer, beskyldninger eller kunngjøringer av nye posisjoner eller tilbud. Disse møtene er åpne for alle, også for deg, hvis du klikker det inn på «webcast» her!

Lånt av nho.noChangemaker har derfor, sammen med NU og Spire, skrevet en tale til Stoltenberg, som skal holde sitt innlegg i morgen rundt seks-tiden (følg med!). Denne ble overlevert delegasjonen v/Solheim i dag, og inneholder punkter som statsministeren bør nevne. Blant dem 40% kutt fra den rike verden innen 2020 – inkludert Norge, og penger til tiltak og tilpasning i utviklingsland på kort og lang sikt.

En fot innenfor
Ida er tatt inn i den norske forhandlingsdelegasjonen sammen med lederne av de største organisasjonene som er tilstede her, og vi beholder altså (i tillegg til en fot) øye, øre og arm inne på Bella Center. Det er viktig, og veldig bra gjort av Norge, for fra og med i morgen blir praktisk talt alle NGOer ekskludert fra området, mens det ikke finnes begrensninger på de offisielle forhandlingsdelegasjonene.

Demonstrasjoner innenfor og utenfor
Inne på senteret har rundt 40 personer satt seg ned, og nekter å røre seg før en rettferdig, ambisiøs og bindende avtale er på plass. På utsiden har Flere tusen mennesker prøvd å ta seg inn på området. Det ryktes om overdreven voldsbruk fra politiet.

Til slutt må jeg unnskylde mangel på kreativitet på postene i det siste. Begynner å bli litt sliten.

5 kommentarer

  1. Takk for oppdateringer Jarand. De er utrolig viktige. Skjønner dere er slitne. Dere er definitivt årets store store helter! Keep em coming!

    Hvordan tok Stoltenberg talen deres? Brukte han den?

  2. Dette er spennende! Hold koken oppe folkens! Kjempebra jobba. Krysser fingrene for forhandlingene begynner og bevege seg i riktig retning!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s