Norsk eierskap i legemiddelgigant

Den norske regjeringen sier den støtter Indias kamp for å sikre tilgang til livsviktige medisiner, men investerer over ti milliarder i et selskap som aktivt motarbeider det samme. Dette kunne vi lese i Dagsavisen 18. september i en kronikk av Leger Uten Grenser, som viser hvordan dobbeltmoralen er slående i statens eierskap i legemiddelgiganten Novartis.

India har lenge vært en kilde til rimelige kopimedisiner for fattige land, og 80 % av Leger Uten Grensers over 140 000 aidspasienter behandles med indiske kopimedisiner. Halvparten av alle aidsmedisiner i fattige land er produsert i India. Dette har vært mulig fordi indisk patentlovgivning ikke tillater patenter på ”nye former av eller nye bruksområder for kjente substanser”. Denne bestemmelsen er ment å forhindre at farmasiselskaper tar patent på ubetydelige forbedringer av allerede eksisterende medisiner, noe som har vært vanlig praksis hos selskapene. Denne mekanismen, som sikrer folkehelsehensyn blir nå utfordret av legemiddelselskapet Novartis, som i 2006 gikk til søksmål mot India fordi de mener den indiske patentloven strider mot WTOs regelverk og TRIPS-avtalen. Grunnlaget for søksmålet, er at Novartis samme år fikk avslag fra India på en søknad om patent på en «ny» kreftmedisin. De vil nå få kjent Indias patentlov ugyldig og de har anket saken helt opp i indisk høyseterett.

Om Novartis får medhold for anken, får dette katastrofale følger for tilgang til medisiner i fattige land.

Og i dette legemiddelselskapet eier altså den norske stat aksjer for 10,3 milliarder kroner. I Soria Moria-erklæringen står det; «hensynet til tilgang på billige medisiner mot livstruende sykdommer i fattige land må tillegges avgjørende vekt i de internasjonale forhandlingene om patentrettigheter». På grunnlag av dette trakk Norge seg fra forhandlinger med EFTA-landene tidligere i år, der flere av landene ville svekke patentlovgivningen i India.

Men samtidig som norske ministre forsvarer fattige lands tilgang til livsviktige medisiner i WTO, EFTA og på Stortinget, strømmer oljekronene våre inn i de samme selskapene vi kritiserer. Da Novartis først saksøkte India i 2006, eide Norge aksjer for 5 milliarder kroner i selskapet. To år senere, etter Leger Uten Grensers underskrifskampanjer og gjentatte oppfordringer til regjeringen, eier vi derimot aksjer for ca 10,3 milliarder. Regjeringen nøyde seg med å sende et offisielt brev til Novartis hvor de ba om en forklaring på søksmålet. Responsen var at Norge skulle passe sine egne saker, og de har ikke engasjert seg videre i saken.

Det er lett å tåle dårlig den urett som ikke rammer oss selv. Men når vi tjener penger på det får pipa en annen låt. Norge gir med den ene hånden og tar med den andre. Som det sto i Dagsavisen på fredag er ikke dobbeltmoral dobbelt så bra. Novartis søksmål står stikk i strid med både Soria Moria-erklæringen, Utviklingsmeldingen og alt det ofiisielle Norge har sagt og gjort for å forsvare fattige lands tilgang til medisiner. Det er lett å være snill når man er rik, men vanskeligere å bli rik ved å være snill.

Oppfordringen fra Leger Uten grenser til den norske staten er klar; bruk eierskapet eller selg!

Reklamer

2 comments

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s