Fornybarsatsingen må skje nå!

Faith Birol, sjefsøkonom i Det internasjonale energibyrået (IEA), understreker i en artikkel publisert på COP15s hjemmesider, viktigheten av å starte overgangen til fornybare energikilder så tidlig som mulig. Skal vi klare å holde 2-gradersmålet vil verden trenge en politisk og teknologisk endring uten sidestykke i historien, og endringen må skje nå.

Dagens satsing for liten
Selv om regjeringen har satset langsiktig gjennom flere kanaler, med Enovas nylige milliardtildeling til fire nye vindkraftprosjekter som et av eksemplene, har satsingen vært for liten, for sen. FrP har derfor delvis rett i sin kritikk. Ikke én rød-grønn vindmølle har blitt ferdigstilt i løpet av de siste fire årene. Dette er ikke FrPs hjertesak akkurat, partiet anerkjenner jo, alene i sin tro, som kjent ikke klimaendringene – men kritikken ikke mindre korrekt av den grunn. Høyres utspill om klimainvesteringer gjennom oljefondet, og økt satsing på forskning er også et gledelig innspill i klimadebatten, selv om tanken ikke akkurat er ny. Det som er nytt er målestokken. Når høyre snakker om investeringer i 100-mrd-klassen over 10 år er det både ambisiøst og langsiktig. Bare synd partiet allerede har skutt seg selv i miljøfoten ved å samtidig velge å satse enda mer på oljenæringen.

Oljenasjonen
For Norge er idag en oljenasjon. Det er en skremmende stor andel av velferdsssystemet som er finansiert direkte gjennom oljeinntekter, og kanskje en enda større andel gjennom indirekte verdiskapning. Olja gir velferd og arbeidsplasser. Samtidig gjør vi verden renere og mer rettferdig siden vi er de flinkeste til å pumpe den opp, og så har vi så høye etiske standarder når vi er ute i verden og pumper. Ja, det er rett og slett umoralsk å la være. Og så hindrer vi jo resten av Europa å bruke mer av kullet sitt. Alt i alt kommer vi godt ut av det, det er jo nesten irrasjonelt å satse fornybart. I det korte løp.

Kostnadskrevende overgang – også for Norge?
Birol advarer oss i sin artikkel om at overgangen til fornybar energi vil koste, både i utviklingen, og i tap som følger av framskjøvet utfasing av eksisterende anlegg. Dette er siden de fleste kraftanlegg har veldig lang levetid, og er ikke et stort problem for Norge, siden det meste av elektisiteten vår er fornybar allerede (les: vannkraft, hvis verdens potensiale er veldig begrenset for videre utbygging). Når det gjelder forskning og utvikling burde ikke det være et problem heller. Vi har en enorm kyst for å teste ut saltvannsenergi, tidevannsenergi, havbaserte vindmøller, og hva mer. Vi har store, åpne landområder med vind så det holder. Vi har forskningsmiljøer i flere byer. Vi har en solcelleindustri i blomst, og ikke minst har vi midlene til å sette igang når som helst.

Vindmøller til havs. Bildet er lånt fra forskning.no

Vindmøller til havs. Bildet er lånt fra forskning.no

Verden trenger mer energi
Kraftverkene som bygges rundtom i verden kommer til å være her i mange, mange år. Derfor må vi satse på fornybar energi nå, og Norge har en enestående mulighet. For noen år siden var det en kjempesatsing for å rekruttere flere realister, fordi behovet for hovedsaklig petroleumsingeniører var så stort (det er kanskje enda en slik satsing?). Hva med å rekruttere menneskene som skal utvikle morgendagens teknologi istedet? Hva med å bruke mer av de enorme ressursene staten bruker årlig på å legge til rette for og subsidiere oljenæringen til fornybar energi? Det er et spørsmål om hva vi skal drive med om 20 år. Hva vi skal være. En forhenværende fossil stormakt med knukket økonomi eller innovatører og entrepenører innen det nye energiregimet?

Rettferdighet
Og til slutt er det igjen et spørsmål om rettferdighet, både ovenfor kommende generasjoner og ovenfor mennesker i andre deler av verden i dag, og dette spørsmålet vil vi møte oftere og sterkere i tiden fremover. Det er ikke oss som lever i Norge i dag som i størst grad merker, og vil merke, konsekvensene av oljeutvinningen. Nettopp derfor kan vi ikke basere oss på at det private skal stå for forskningen. Teknologien må kunne gjøres tilgjengelig globalt.

Spørsmålet vi sitter igjen med i 2030 blir altså: Valgte vi å handle når vi kunne, når vi visste var som var det rette, eller lukket vi øynene og fortsatte i samme, vante spor?

2 kommentarer

 1. Vindmøller vil ødelegge Norsk natur.Norge har
  mer enn nok vann til og lage kraft av.Oljeleting
  utenfor Lofoten og Jan Mayen bør starte så
  fort som mulig.Finnes det olje disse plassene
  vil det gi store inntekter til Norge,bli mange
  nye arbeidsplasser og mulig stoppe noe av fraflyttingen fra Nord Norge.Klimaforandringen
  har ført til at temp i Norge har falt med 0,7
  grader.Går vi mot en ny Istid?

  JILL

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s