Jonas nesten skolegutt

Jonas nesten

I dag ble den tidligere omtalte eksportkontrollmeldingen debattert i Stortinget. Utenriksminister Jonas Gahr Støre var der for å svare Stortinget på deres innlegg om meldingen for regjeringen.

Stortingsrepresentanter reiste problemstillingene om Norge som stor eksportør av våpen samtidig som vi ønsker å være en fredsnasjon, og mangel på kontroll over hvor norske våpen havner blant annet fordi vi ikke stiller krav om sluttbrukererklæring ved salg av våpen og ammunisjon til Nato-allierte. Debatten ble også stor rundt prosessen for behandlingen av stortingsmeldingen i Stortinget- utenrikskomitèen holdt ingen åpen høring for sivilsamfunnsorganisasjonene, noe vi var veldig skuffet over. (Les mer her: http://changemaker.no/article/articleview/7964/1/32/)

Poenget mitt er imidlertid hva Jonas Gahr Støre svarer på kritikken. Han har tydelig lest leksene sine, og han fremdører dem ganske overbevisende. Nesten som en flink skolegutt. Problemet er at leksene er gitt av Nato, og spørsmålet er om Jonas’ skoleflinkhet nødvendigvis er rett selv om læreren blir fornøyd.

«Vi skal se på dette med sluttbrukererklæring, og vurdere dette nøye,» sa Støre, og så langt hørtes dette VELDIG bra ut! Men så:  «og samtidig opprettholde et høvelig forhold til våre allierte». Det er denne setningen jeg frykter. Jeg frykter at dette betyr at hensynet til Nato-allierte skal veie tyngre enn hensynet til verdens fattige som rammes av håndvåpen på avveie. Jeg er redd for at dette kan bety at vi stiller spørsmålstegn ved noen «uviktige» Nato-allierte som Tsjekkia, som blant annet har eksportert våpen til Sri Lanka i mange år, men at vi ikke kommer til å stille spørsmålstegn ved hva viktigere Nato-allierte som USA gjør, til tross for at de forsyner Israel med enorme mengder våpen. Noen ganger må vi tørre å si i mot læreren. Dette er en sånn gang.

Reklamer

5 comments

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s